Csülkös pacal bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
30 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

20 literes bográcshoz:

  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 7 kg. sertéscsülök, és fejhús vegyesen
  • 5 kg. előfőzött pacal
  • 4 kg. vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 fej fokhagyma szétnyomva
  • 5 db. zöldpaprika
  • 2 db. paradicsom,
  • 1 üveg lecsó
  • 1 – 3 db. csípős paprika, (ízlés szerint)
  • néhány babérlevél
  • kis csokor kakukkfű
  • 3 kanál házi őrölt paprika
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

A hagymát a szalonna zsírján megpirítjuk kicsit, majd a zöldpaprikával, a paradicsommal, a csípős paprikával, és a lecsóval alapot készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott csülköt, és fejhúst, megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Mikor a hús kezd puhulni, összekeverjük az előfőzött, konyhakész pacallal, a szétnyomott fokhagymával, néhány babérlevéllel, kevés kakukkfűvel ízesítjük.

Kb. 1 órát főzzük együtt, közben megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük, és hagyjuk, hogy összefőjenek az ízek. Kevés száraz borban feloldjuk a paprikát, és a pörkölthöz hozzátöltve készre főzzük.