Csípős-savanyú leves csirkemell csíkokkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 csontos csirkemell
  • 3 kis fej hagyma csíkokra vágva
  • 4 sárgarépa karikázva
  • 1/4 káposzta vagy kínai kel (a zsengébb része csíkozva)
  • 1 lecsópaprika felcsíkozva
  • 1 üveg (350 g) mungóbab csíra,
  • 5 csiperkegomba tönkje felcsíkozva (mehet hozzá szeletelt csiperke, vagy más gomba is. Eredetileg fafül gombával készül)
  • 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér apróra vágva
  • 4 kisebb chili paprika (tehető hozzá hegyes, csípős zöldpaprika is)
  • 1/2 póréhagyma
  • 4 tojás
  • 3 kanál szójaszósz
  • 1 kanál almaecet (ha van rizsecet)

Elkészítése:

A csirkemellet annyi sós vízben, hogy éppen ellepje, feltettem főni. Mikor szükség volt rá, a habját leszedtem. Közben felaprítottam a többi hozzávalót.

A répákat karikára, a hagymát, a paprikát, és a káposztát csíkokra, a gombáknak csak a tönkjeit karikáztam bele, de lehet szeleteket is beletenni. A friss gyömbért nagyon apróra daraboltam.

A közben megfőtt csirkemellet kiemeltem és hűlni hagytam. A főzővízbe beletettem a feldarabolt hagymát, és a többi hozzávalót a paprikacsíkok kivételével. Kínai ötfűszer keverék és 4 kisebb chili is került a fazékba. A csípősséget, mindenki saját ízlése alapján, kóstolással határozza meg! 1 kanálnyi almaecet is került hozzá (ha van rizsecet, az még jobb), mungóbab csíra, valamint karikázott póréhagyma is a fazékba került.

Szójaszószt is adtam hozzá 2 kanálnyit. Eredeti tervemben üvegtészta is szerepelt, de mivel így is elég tartalmasnak találtam a levest, azt nem adtam hozzá.

A paprikacsíkokat is beletettem, majd a tojásokat lazán felvertem és keverés mellett belecsorgattam a levesbe. 3 kanál keményítőt meleg vízzel csomómentesre kevertem, majd enyhén besűrítettem vele a levest.