Almás-túrós morzsás süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 350 g sovány túró
  • 400 g liszt
  • 5-6 ek cukor
  • 1 és 1/2 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj (opcionális)
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A morzsához:

  • 200 g liszt
  • 100 g cukor
  • 100 g lágy vaj
  • 1 csipet fahéj

Elkészítése:

A tésztát az összeállítása után azonnal meg kell sütni, mert másként a benne lévő sütőpor térfogatnövelő hatását elveszti. Ezért a morzsát és a tölteléket előre el kell készítenünk!

A morzsához a lisztet, a cukrot és a lágy vajat kevés fahéjjal morzsalékossá dolgozzuk össze. Szükség esetén kevés liszttel állítjuk be a kívánt állagot.

Az almákat (kb. 6 db) meghámozzuk, vékonyabb gerezdekre vágjuk.

A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tojást, az olajat és a tejet, majd morzsásra gyúrjuk. Kevés lisztet használva összeállítjuk a tésztát, majd kinyújtjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe terítjük úgy, hogy a lehető legjobban kitöltse a tepsit.

A tésztára kerülnek a keskeny almagerezdek úgy, hogy fedjék egymást.  Az előre elkészített morzsát a tetején egyenletesen elosztjuk, majd előmelegített sütőben (180°-on) 20 perc alatt készre sütjük.