Hozzávalók:
Elkészítése:
1 dl langyos tejet elkeverünk az élesztővel, és felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, a tojást, a 3 dkg felolvasztott vajat és annyi tejet még, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk a gyúrás során.
A jól kidagasztott tésztát azonmód kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd egy 7.5 cm átmérőjű szaggatóval köröket szúrunk ki.
A tésztakorongokat középen egy fakanál nyelével jól megnyomunk (mintha egy könyv lenne), majd megkenjük olvasztott vajjal. Ezután a vájat mentén összehajtjuk, és sütőpapiros tepsibe helyezzük őket.
A maradék vajjal lekenjük a zsemléket, majd langyos helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Fenyőmaggal megtűzdeljük. Flakonból vízzel megspricceljük, és 200 fokra előmelegített sütőbe betesszük a megkelt zsemléket. Pirulásig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, a még forró péksüteményt újra lekenjük vajjal.