Kakaspaprikás bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kakas szétbontva, feldarabolva
  • 8-10 fej vöröshagyma
  • 1/2 kg zöldpaprika
  • 3 paradicsom
  • 1 erős paprika
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • őrölt bors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 ek zsír

Elkészítése:

A hagymát feldaraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk kés lapjával. Zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a köménymagot, kicsit pirítjuk, hogy kipattogjon. Megsózzuk, majd hozzákerül a fokhagyma is.

Beletesszük a feldarabolt húsokat (a mellehúsát mindenképpen daraboljuk szét), és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

A feldarabolt paprikát, a csípős paprikát egészben, vagy darabolva, és a leforrázott, héjától megfosztott paradicsomot is a bográcsba tesszük, majd nem lobogó, lassú tűzön hosszú ideig főzzük.

A paprikát kiemelhetjük a bográcsból mielőtt túl erős lenne az ételünk. Nem kavarjuk, csak a bográcsot forgatjuk időnként.

Hozzáadunk kevés őrölt borsot. Amikor a hús megpuhul, illetve a csontokról kezd lefőni, az őrölt pirospaprikát elkeverjük vörösborban, majd hozzákeverjük a léhez. Főzés közben kóstoljuk, és ha szükségesnek ítéljük fűszerezzünk rajta.

Javít a paprikás ízén kis csokor lestyánlevél is, amit a főzés végén kiveszünk a bográcsból.

Főtt krumplival, főtt tésztával vagy galuskával tálaljuk. A tejföl is nagy barátja a kakasnak!

A kakas csontjából, bőréből kifőtt kollagén teszi igazán finommá a paprikást, aminek a szaftja másnapra be is kocsonyásodik.