Lencsefőzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 250 g lencse
  • 2 fej hagyma (finomra aprítva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány babérlevél
  • 1 kávéskanál mustár
  • kevés ecet
  • 1 kávéskanál cukor
  • só ízlés szerint
  • Rántáshoz:
  • 1 nagyobb kanál liszt
  • 1 kanál zsír
  • kevés őrölt pirospaprika

Elkészítése:

A lencsét előző este beáztatjuk bő vízbe.

Másnap a lencsét sós, enyhén ecetes vízben, a babérlevelekkel feltesszük főni. Mikor a lencse kezd megpuhulni, zsíron elkészítjük a rántást, amihez csipetnyi pirospaprikát is adunk.

A lencse levéből keveset kiveszünk és csomómentesre keverjük vele a rántást. Hozzáadjuk a mustárt és visszaöntjük a levesbe. Kevés cukrot adunk hozzá. Kóstolás után, ha szükséges, még kiegyensúlyozhatjuk ételünk ízét. Ez mindenre vonatkozik! A sóval kompenzálhatjuk a cukrot és fordítva. Az ecetet, kevés tejföl hozzákeverésével ellensúlyozhatjuk. A tejföl lágyíthatja az ízeket.

Készíthetjük tejfölös vagy tejszínes habarással is, a rántás helyett.