Almás kalapok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 dl tejföl (20 %-os)
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 kávéskanál kakaópor a virágdíszhez
  • színes csokidrazsé

 

Töltelék:

  • 3 alma
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 1 csomag dzsemfix 2-1-ben
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 dl fehér száraz bor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, legalább fél órát hideg helyre tesszük.

Ezalatt megtisztítjuk az almákat, apró kockákra vágjuk, kevés vízzel dinsztelni kezdjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat. Ha kezd barnulni, akkor a bort a dzsemfixszel elkeverve öntjük hozzá, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Félretesszük hűlni.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kb. 10 cm-es karikákat szaggatunk ki. Egy karikára két kiskanál tölteléket teszünk, és egy másik tésztakarikával beborítjuk. A széleit villával jól megnyomkodjuk.

A kiesett tésztaszélekből különböző szalagokat formálunk, illetve kakaót keverünk egy darabkához, és abból nyújtunk és szaggatunk csillagformával virágot. Ezekkel díszítjük a kalapokat. Tojással kenjük meg, és 180 fokon 15-20 perc alatt süssük készre.