Vaddisznópörkölt erdei gombával, borókával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 5 kg vaddisznóhús
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1,5 kg hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 1-2 db csípős paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 kanál só
  • 1 kis kanál köménymag
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 250 g szárított erdei gomba (vagy 1 kg friss)
  • 50 g borókabogyó

Elkészítése:

A húst feldaraboljuk, többször átöblítjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk.

A szalonnát kis csíkokra vágjuk, majd pici zsiradékon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, a köménymagot, és a fokhagyma felét. Mikor kicsit pirult, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk.

A nagyon apróra vágott paradicsomot, zöldpaprikát és a hegyes, csípős paprikát is hozzáadjuk. Megsózzuk, és az előzőleg mozsárban kicsit megtört borókabogyót is hozzáadjuk. Kevés vizet töltünk hozzá, annyit, hogy éppen ne lepje el.

Időnként a bográcsot megforgatva, hosszú időn keresztül főzzük. Ha öreg a vad, kávéskanálnyi szódabikarbónát tehetünk bele, mert attól könnyebben puhul a hús.

Közben langyos vízbe beáztatjuk a szárított gombát. Ha friss gombát használunk, erre nincs szükség. Mikor felforrt, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk.

Az őrölt pirospaprikát borban elkeverjük, és a forrásban lévő pörkölt tetejére öntjük. Hozzáadjuk a beáztatott gombát, a megmaradt fokhagymát, majd ismét felforraljuk. Más vadhúsból, de birkából, marhából is hasonló módon készíthetünk pörköltet.