Húsos rakott karfiol

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált hús
  • 1 kis fej hagyma
  • 30 dkg mirelit vagy friss karfiol rózsáira szedve
  • kevés vaj a sütőforma kenéséhez
  • 4 dl tejföl
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa a tepsi szórásához
  • bors
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál rizs párolva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál kömény
  • késhegynyi őrölt babérlevél
  • reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:

A karfiolt félig megfőzzük, majd leszűrjük és félretesszük.

A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst és fűszerezzük. Ha az összes hús kifehéredik hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Felöntjük a borral és zsírjára sütjük. Ha elfőtte a levét, akkor hozzáadjuk a párolt rizst és jól elkeverjük. Pár percig pároljuk, majd belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet is.

Egy sütőformát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk, a karfiol felét a formába terítjük, majd ráhalmozzuk a ragut és elsimítjuk, majd befedjük a maradék karfiollal.

A tejfölt elkeverjük a tojással és ízlés szerinti mennyiségű sóval, majd a karfiolra öntjük. Sajttal megszórjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.