Zöldséges kocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 db sertésláb (köröm)
  • fél sertésfej füllel együtt
  • 1 db sertésszív (tehető hozzá nyelv is)
  • 1 kg sertésbőr
  • kevés füstölt lapocka vagy comb,
  • 1 kg sárgarépa
  • fél zeller
  • 5 fej hagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 kisebb csilipaprika
  • 1 kis tasak fekete bors
  • 6 ek só

Elkészítése:

A hozzávalókat szőrtelenítjük (ha szükséges gázláng felett leperzseljük a körömről, és a fejről), majd többször átöblítjük.

A szívet kettévágjuk, a billentyűket levágjuk.

Annyi hideg vízben feltesszük főni, ami éppen ellepi. Ha felforrt, a vizet leöntjük, és most már bővebb lében tesszük fel újra.

A vízbe szemes fekete borsot, és sót teszünk. Mikor felforrt, a habját leszedjük, majd takaréklángon órákig főzzük. Vigyázzunk, ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz! Közben időnként a keletkező habot, ismét leszedjük.

Mikor a fejről kezd leválni a hús, hozzáadjuk a zöldségféléket, amit előre darabokra vágtunk, a hagymát, a fokhagymát. Adhatunk hozzá 1-2 csilipaprikát is, ami enyhén csípőssé teszi. (Főzhető bele kevés zöldpaprika is, de attól zavarossá válhat a lé, ha túlfő.)

Beletesszük a füstölt combot, vagy lapockát, és addig főzzük, míg a répa megpuhul. Feltétlenül kóstoljuk meg, mert ha szükséges, sózhatjuk még.

Csinálhatunk próbát is, ha keveset kiveszünk a léből, és azt hűtőbe tesszük. Ha megszilárdul, akkor jó a kocsonyánk.

Levesszűrővel, mindent kiveszünk a léből, és hagyjuk kihűlni. Ha jól dolgoztunk, a csontokról minden lefőtt, így könnyen fel tudjuk szeletelni, és elosztani az előre elkészített edényekbe a lábat, a fejhúst, a szívet vagy nyelvet. Minden tálba teszünk egy darab répát is, és mindegyikbe jusson füstölt hús is. Ez talán a legnehezebb feladat, hogy mindent igazságosan osszunk el.

A fazékban lévő alapléről, a zsiradékot távolítsuk el! Kanállal, vagy merőkanállal a tetején úszó zsiradékot könnyen le lehet szedni, de ha szükséges, használhatunk itatóspapírt is.

A kiadagolt szilárd alapanyagokra merőkanállal rászedjük a már kicsit hűtött lét, és hűvös helyen hagyjuk, hogy megdermedjen. A hagymát, fokhagymát, a borsot csak ízesítésre használtuk, azt ne tegyünk az edényekbe.