Rakott zöldbab

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált hús (sertés, pulyka)
  • 30 dkg rizs
  • 2 fej hagyma apróra vágva
  • 1 kg zöldbab (lehet fagyasztott is)
  • 400 g főzőtejszín, vagy tejföl
  • 1 tojás
  • 1 ek liszt
  • só, őrölt bors
  • kevés őrölt pirospaprika
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • kevés vaj a tepsi kenéséhez
  • kevés olaj a hagyma dinszteléséhez

Elkészítése:

A zöldbab végeit levágjuk, feldaraboljuk, rövid ideig előfőzzük sós vízben. A rizst megfőzzük. Mindkettőt lecsöpögtetjük.

A hagymát megdinszteljük, a darált húst hozzátéve addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kicsit megpaprikázzuk. Összekeverjük a főtt rizzsel.

Elkészítjük a tejszínből, vagy tejfölből, a tiszttel, és a tojással a mártást.

A kivajazott tepsi aljára zsemlemorzsát szórunk, arra tesszük a bab felét, a húsos, rizses keveréket, majd a mártás felét ráöntjük. A maradék babot tesszük a tetejére, majd ismét megöntözzük a maradék mártással.

A tetejére simítsunk kevés tejfölt, mert így szebb lesz az ételünk.

Alufólia alatt, készre sütjük. A fóliát a végén vegyük le, és a tetejét kicsit pirítsuk rá.

Ha engedjük, hogy kicsit hűljön, szebben szeletelhető az étel.