Bableves füstölt hússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg szárazbab
  • 40 dkg füstölt hús (sonka, csülök, oldalas)
  • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
  • 1 ek finomliszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 ek ételízesítő, házi
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 babérlevél
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • ízlés szerint csípős paprika
  • 1 zellergumó
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 ízlés szerint só
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 6 ek rétesliszt
  • 2 tojás
  • 1 tk tárkony

Elkészítése:

A szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom.

Másnap egy nagy fazékban, a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítek. Aztán félrehúzom, rávágom a fokhagymát és megszórom pirospaprikával. Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is hozzáadom.

Beleteszem a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, a félbevágott paradicsomot, paprikát, ételízesítőt, babérlevelet és zeller zöldet. Házi ételízesítő 1 tk bolti ételízesítővel helyettesíthető.

Felöntöm 2 liter vízzel és a forrástól számított 1 órán keresztül főzöm.

Közben megtisztítom a répákat és a zellerről levágott szárakat, felaprítom kockára, majd a leveshez adom, még 1 liter vízzel felöntöm. Ha szükséges, sózom és fedő alatt 30 percet főzöm.

Ezalatt a réteslisztből és tojásból, közepes lágyságú tésztát gyúrok és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedem a tésztát, rászórom a tárkonyt, majd 10 percig forralom.

A füstölt húst kiveszem, felkockázom és visszateszem a levesbe, úgy tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.