Brassói rakott káposzta (nem csak) kemencében

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 4 evőkanál (kacsa)zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1,5 kg sertéstarja
  • 4 dl tejföl
  • 3 dl paradicsomlé (házi)
  • 2 csokor kapor
  • 1 teáskanál csombor (borsikafű)
  • őrölt bors

Elkészítése:

A római tálat beáztatjuk.

A húst kicsontozzuk, majd felszeleteljük. A nagyobb darabokat félbevágjuk.

A hagymát apróra vágjuk és zsíron megdinszteljük. A hússzeleteket hirtelen átsütjük rajta.

Ha szükséges, átmossuk a káposztát, majd a tál aljára terítünk belőle egy réteget. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük csomborral és finomra vágott kaporral. Paradicsomlevet csorgatunk rá. Ha nincs házi paradicsomlé, 3 ek sűrített paradicsomot elkeverünk fél bögre vízzel.

Erre rakjuk sült hagyma felét, majd újabb réteg káposzta, fűszerezés, rátesszük a szelet húsokat, sózzuk, rátesszük a maradék hagymát és káposztát, fűszerezzük, majd a maradék paradicsomlevet elkeverjük a tejföllel, majd ráöntjük a tetejére.

Rátesszük a tál fedelét, betoljuk a 220 fokos kemencébe és 2,5 órán át sütjük. Sütőben is megsüthető 200 fokon 2 óra alatt elkészül.

Friss kenyeret és tejfölt kínálunk mellé.