Rozmaringos csülök, lecsós krumplival

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a lecsós krumplihoz:

  • 2 kiló krumpli meghámozva, felszeletelve
  • 4-5 fej hagyma, karikára
  • 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4-5 db. lecsópaprika
  • 6-7 db. közepes paradicsom, felkarikázva
  • petrezselyem zöld, kakukkfű, bazsalikom ízlés szerint

Hozzávalók, a rozmaringos csülökhöz:

  • 2 sertés csülök kicsontozva
  • 1 fej fokhagyma
  • só, őrölt bors, mustár, kevés étolaj
  • 2-4 szál rozmaring
  • 1 pohár sör

Elkészítése:

A lecsós krumpli elkészítése:

A hozzávalókat egy sütőtálba, vagy tepsibe halmozzuk, zsiradék nélkül!

Először a krumplival kezdjük, egy kicsit megsózzuk és borsozzuk, majd jöhet a hagyma, a fokhagyma, a pirospaprika, majd végül a paradicsom. Erre is teszünk egy kis sót, majd megszórjuk az apróra vágott zöld fűszerekkel.

Lefóliázzuk, majd 180 fokos sütőben 1 óráig sütjük. A végén levesszük a fóliát és pirítjuk egy picit.

A csülök elkészítése:

A kicsontozott csülköt sóval, borssal, mustárral, esetleg őrölt pirospaprikával bedörzsöljük, fokhagymával megtűzdeljük, a bőrét beirdaljuk. A bőrét ne sózzuk, csak a vágatokba tegyünk belőle.

Tapasztalatom szerint ropogósabb lesz, ha nem kerül rá só. A tepsibe bőrével felfelé helyezzük, rozmaring szálakat teszünk mellé, majd lefóliázva sütőbe tesszük.

A csülök nagyságától függően 2-3 óráig kell sülnie. A vége felé, a fóliát levéve, sörrel meg-meg öntözzük, így roppanósabb lesz a bőre. A rozmaring, a fólia alatt együtt sütve átadja aromáját a húsnak, így kitűnő ételt kapunk.

A már elkészült lecsós tepsis krumplival tálaljuk. Egyszerre süthetjük, de a krumpli lényegesen korábban kész lesz.