Lazac steak balzsamecet redukción

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 250 g lazacfilé
  • 1 citrom
  • 1 kisebb chili
  • 1 dl balzsamecet
  • 170 g saláta mix
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 1/2 kk őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • csipet cukor
  • 1 ek tárkonyecet

Elkészítése:

5 gerezd zúzott, sózott fokhagymából, 1 evőkanál olíva olajból, 1 dl szénsavas ásványvízből, fél kávéskanál őrölt paprikából muzsdélyt készítünk (a hozzávalóit csak összekeverjük és lefedve hűtőbe tesszük.

A halszeleteket kiolvasztjuk ha fagyasztott, majd egy citrom levével, kevés sóval bedörzsölve hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a balzsamecet redukciót, amihez 1 dl balzsamecet és 1 mokkáskanál cukorot felolvasztunk, állandó kavargatás mellett, úgy, hogy a térfogata kb harmadrészére csökkenve besűrűsödjön.

Több órás pácolás után a halszeleteket jól leitatva, kevés olajon először a bőrös felével, majd a másik oldalán is 3-4 percig sütjük. Az olajba 2 gerezd zúzott fokhagymát és szeletelt, mag nélküli chilit is teszünk. A hal akkor sül meg, ha ujjunkkal megnyomva ruganyos az állaga. Papírtörlőre szedve leitatjuk és melegen tálaljuk, a balzsamecet redukción. Tetejére kevés sót borsot őrlünk.

A saláta keveréket az elkészített muzsdéllyal és kevés tárkonyecettel öntözzük meg, valamint újhagyma karikákat vághatunk rá.

Két személy részére, romantikus, gyertyafényes vacsorának ajánlom!