Paradicsomos bab egytál – picadillo

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 0,5 kg szárazbab
  • 10 dkg bacon
  • 0,5 kg pulykahús
  • 0.5 l paradicsompüré
  • 3 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 marék csemege kukorica
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 kevés só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 kanál zsír
  • 1 db chilipaprika
  • 1 kevés bazsalikom levél
  • 1 kevés kakukkfű

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós, babérleveses vízben előzzük. A húst, apró kockákra (2×2 cm) vágjuk, először a rostokra merőlegesen felszeletelve.  A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát a kés lapjával szétnyomjuk, majd felaprítjuk.

Az apróra vágott bacont kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. Kevés párolás után, egy kicsit megsózva a húst is hozzáadjuk. A húst addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik és egy kis kérek nem keletkezik rajta.

Ezek után hozzáadjuk a paradicsomszószt, az előfőzött babot és a kukoricát. Egy picit később jöhet hozzá a chili paparika is. Ha nincs chilink, használhatunk Erős Pistát is.  A friss csilinek az aromája viszont összehasonlíthatatlan a konzervvel!

Mivel a babot már előfőztük, így csak addig kell főzni, amíg a hús elkészül.

A végén megkóstoljuk és fűszerezzük. Kerülhet bele bazsalikom, kakukkfű, só és bors is.

Nem a hagyományos módon készült chili con carne, hanem a másik népszerű mexikói ételre, a picadillora hasonlít.

Természetesen saját és a családom szájíze szerint.