Bakonyi csirkemell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé szeletelve, paprikás lisztbe forgatva
  • 60 dkg erdei gomba vagy csiperke
  • 10 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 lecsópaprika
  • 1 nagyobb paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
  • 2 dl hús vagy csont alaplé
  • 200 g főzőtejszín esetleg tejföl
  • 1 evőkanál liszt a habaráshoz
  • kevés só és bors
  • kevés őrölt pirospaprika
  • kevés őrölt köménymag
  • kevés kakukkfű
  • 1 dl olaj a hús sütéséhez

Elkészítése:

A csirkemellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk, paprikás lisztbe forgatjuk és forró olajban kisütjük.

Eközben az apróra vágott hagymát, a kockára vágott szalonnából kisült zsíron megpirítjuk, fokhagymát, majd paradicsomot és zöldpaprikát adunk hozzá darabokra vágva. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával. Kakukkfüvet, őrölt köményt is adunk hozzá.

Ezután beletesszük a szeletelt gombát és felöntjük leves alaplével. A főzőléből keveset kivéve, összekeverjük a tejszínes-gombás szósszal. A lisztet hozzáadva, csomómentesre elkeverve visszaöntjük a ragura és ezzel behabarjuk a mártást.

A kisült csirkemell szeletekre halmozzuk a mártást, tészta vagy galuska körettel tálaljuk. A hús is kapott egy vékony kérget, ami magán tartja a gombás ragut és a tészta vagy galuska is felveszi azt.