Marhatokány gazdagon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhahús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 0,5 dl konyak
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk borsikafű
  • 30 dkg kacsamáj
  • 50 dkg gomba
  • 30 dkg zöldborsó
  • őrölt bors
  • petrezselyemzöld

Elkészítése:

Kuktában megdinszteljük zsiradékon a szeletekre vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát.

Marhatokány gazdagon 002

A húst (lapocka, comb vagy nyak) csíkokra vágjuk. Rátesszük a hagymára, megszórjuk borssal, borsikafűvel, kakukkfűvel, ráöntjük a konyakot és nagy lángon, fehéredésig pirítjuk. A konyaktól a hús nem fog szétfőni, hanem egyben marad.

Sózzuk, ráöntjük a bort és lecsukjuk a kukta fedelét. A fütyüléstől számítva 40 percig főzzük, majd ha eltelt az idő, kinyitjuk a kuktát.

Marhatokány gazdagon 005

A gombát és a májat nagyobb darabokra aprítjuk és a zöldborsóval együtt a húshoz adjuk. Óvatosan elkeverjük, hogy a húst ne törjük, ha szükséges sózzuk és fűszerezzük, majd újból lezárjuk a kuktát.

Fütyüléstől számítva 10 percig főzzük. (Természetesen ha nincs kuktánk, sima edényben is elkészíthető.)

Marhatokány gazdagon 016

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel hintjük.