Almás kocka (almás pite)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 250 g margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 10 nagyobb alma
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 4 ek kristálycukor
  • 2 ek zsemlemorzsa

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk, pici cukorot adunk hozzá és felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal eldörzsöljük, majd az élesztős tejjel, csipet sóval és a tojás sárgájával jól összedolgozzuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, cukrot és zsemlemorzsát.

A tésztát elfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk és közepes tepsibe tesszük. Az almát elterítjük a tésztán, majd befedjük a maradék, kinyújtott tésztával.

Felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk. Előemelegített, kb 200 fokos sütőben kb 30 percig sütjük.

Tipp:

Tapasztalataim szerint a kihűlt sütiket könnyebb szépen darabolni, de ki tudja ilyenkor kivárni? A friss süti fahéjas, csodás illatának, nem lehet ellenállni. Még szerencse, hogy azonnal ki is vettem belőle néhányat a fotók kedvéért.
Higgyétek el! Nem csak a képek szépek. A süti is isteni lett!