Aszalt paradicsomos papucsok leveles tésztából

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 kg. lisztkeverék (rétes, és finomliszt)
  • 2 cs. élesztő felfuttatva
  • 500 g. margarin, vagy vaj
  • 1 nagy pohár tejföl (450g.)
  • 1 dl fehérbor, vagy kevés ecet
  • só, őrölt bors

Tölthető aszalt paradicsommal, virslivel, ajvárral, mustáros ketchupos mártásokkal, kolbásszal, sajttal, különféle ragukkal, szilvalekvárral, meggyel, dióval, és mindennel, ami kezetek ügyében van.

Elkészítése:

Lehet kapni mélyhűtött leveles tésztát is, de ha olcsóbban akarod megcsinálni, el tudod készíteni házilag is. Időt igényel, de megéri.

A liszteket összekeverjük, 2 csomag élesztőt langyos tejben felfuttatunk. A liszthez hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, a fehérbort és a felfuttatott élesztőt. Sózzuk, borsozzuk, majd tésztát dagasztunk belőle. (Én még tettem hozzá egy kevés paradicsom fűszerolajat is, de ez nem kötelező)

A tésztát kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk. Rámorzsoljuk a margarint, majd felülről, alulról és mindkét oldalról ráhajtjuk a tésztát. Egy rövid ideig kelesztjük, majd újból kinyújtjuk, összehajtjuk és pihentetjük. Ezt ismételjük négyszer.

Az utolsó nyújtás után levágjuk a szélét és négyzetre formázzuk, majd négyfelé vágjuk és külön-külön újból kinyújtjuk.

A kinyújtott tésztát 6x6cm-es négyzetekre vágjuk, az egyik sarkát megkenjük felvert tojással, majd a közepére átlósan tesszük a tölteléket és feltekerjük.

Sütőpapírra tesszük, a tetejét megkenjük tojással és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük 25 perc alatt.

Tipp:

A széleit újból összegyúrjuk, majd fűszerezzük, kinyújtás után megkenjük tojással, megsózzuk és köménymagot szórunk rá. Csíkokra vágjuk és megsütjük. Isteni köménymagos rudak lesznek belőle.