Káposztás babsaláta sárgarépával, újhagymával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 500g száraz salátabab, vagy más nagy szemű bab
  • 1 kis fej káposzta 800-1000g
  • 2 kisebb fej vörös, vagy lilahagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1 csomag újhagyma
  • só, bors, babérlevél
  • 1ek ecet
  • 1ek cukor
  • kömény
  • csipet csombor (borsikafű)
  • csipet szárított kakukkfű.

Elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk.

Másnap sós, ecetes, köménymagos vízben főzzük a babérlevéllel és az apróra vágott fokhagymával. Legalább 8 l-es fazekat használjunk.

Amíg a bab fő, apróra vágjuk a káposztát, a répát és felkarikázzuk az újhagymát. Amikor a bab megpuhult, hozzáadjuk a répát és 10 perc főzés után lecsurgatjuk a főzőlevet.

A még meleg babhoz hozzáadjuk a káposztát és egy kevés apróra vágott kakukkfüvet és csombort. A fedő alatt még párolni hagyjuk, amíg ki nem hűl.

Szükség szerint ízesítjük sóvalborssalcukorralkevés ecettelKihűlés után rászórjuk az újhagymát.

Hidegen tálaljuk.

Tipp:

csombor nagyon erőteljes fűszernövényezért vigyázzunk a mennyiséggel. A csombornak egyébként puffadásgátló hatása van. A babkáposztahagyma miatt nem elhanyagolandó.