Csípős töltött káposzta cipóban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 fej savanyú káposzta
  • 2 kg darált hús
  • 1 db tojás
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál csípős paprika
  • 1 bögre rizs
  • 2 fej hagyma
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kanál só
  • 1 kanál zsír
  • 2 kanál liszt
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű

Elkészítése:

Ezt a töltött káposztát olyankor készítem, amikor vendégeink vannak. Bográcsban, üstben is el lehet készíteni, de akár nagyobb fazékban is meg lehet csinálni. Rendkívül látványos megoldás, hogy a kivájt közepű cipóban tálaljuk. Épp ezért, kevés levet hagyok neki, amit paprikás rántással sűrítek. Savanyú fejes káposztából készítem, amit megfelelően kimosok.

A tölteléket kikeverem, hozzáadom a cipókból kivett kenyérbelet is. Kicsit csípősebbre készítem a tölteléket a szokásosnál. A töltelékeket az erektől megszabadított káposztalevelekbe csomagolom, majd rétegezem az edénybe. A megmaradt káposztát apróra vágom és azt is az edénybe teszem.

A töltelékeket, leszorítva főzöm! Ez úgy a legegyszerűbb, hogy egy kisebb fedővel fedem le az edény tartalmát, majd arra kisebb, vízzel teli fazekat teszek.

A lassú, hosszú főzés után, laza paprikás rántással sűrítem.

Tálaláskor, a cipókba adagolom a káposztákat, így az edény is elfogyasztható.

Ízlés szerint megöntözhető tejföllel is.