Tengeri süllő krumplival és spenóttal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 db tengeri süllő
  • 1 citrom leve
  • hal-fűszerkeverék
  • őrölt fehér bors
  • 2 ek olívaolaj

A krumplihoz:

  • 4-6 db krumpli
  • 1/2 citrom leve
  • kakukkfű
  • 3-4 ek kacsazsír,  vagy étolaj

A spenóthoz:

  • 50 dkg spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • őrölt fehér bors
  • 1,5 dl tejszín

Elkészítése:

A süllőt kívül-belel csorgassuk meg a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a hal-fűszerkeverékkel. Ezután hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolaj felével. Ezután helyezzük rá az előzőleg befűszerezett halat, majd locsoljuk meg a maradék olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig.

A krumplit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt félpuhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki.

Egy tepsibe kanalazzuk bele a kacsazsírt (v. az olajat), majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg frissen szedett kakukkfűvel, és nyomjuk bele a citrom levet. Ezután adjuk hozzá a kihűlt, előfőzött krumplit, majd keverjük óvatosan össze.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (amennyiben légkeveréses a sütő, akkor a hallal együtt helyezzük be, és süssük meg)

A spenótot mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le. (esetleg papírtörlővel töröljük szárazra)

A vajat hevítsük fel, majd vegyük le a tűzről és nyomjuk bele a fokhagymát, majd keverjük össze, és rögtön tegyük rá a spenótot. Ezután tegyük vissza a tűzre, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pár percig pároljuk, hogy összeessen. Amikor már félpuhára párolódott, öntsük hozzá a tejszínt, majd pároljuk még pár percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön. (amennyiben a spenót párolás közben sok levet engedne, akkor azt szedjük le róla mielőtt a tejszínt hozzáöntenénk)

Tálaláskor helyezzük a süllőt tányérra, ezután tegyük mellé a sült krumplit és a tejszínes spenótot, majd úgy kínáljuk.