Diós/mákos bejgli thang zhonggal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 g liszt (thang zhong)
  • 125 ml tej (thang zhong)
  • 300 g sima liszt (tészta)

Tészta:

  • 300 g tönkölybúzaliszt (tészta
  • 120 g vaj vagy margarin,
  • 120 g sertészsír
  • 4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 25 g élesztő
  • 200 g tejföl
  • 4 tojás sárgája

Töltelék:

  • 300 g dió
  • 300 g darált mák
  • 300 g cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 160 g mazsola
  • 300 ml forró víz

Elkészítése:

Elkészítjük a thang zhongot: a tejben elkeverjük a lisztet, majd lassú tűzön 65 °C -os krémmé főzzük (akkor jó, ha az edény alján nyoma marad a keverésnek). Hagyjuk kihűlni. A tejfölben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt. Az átszitált sima lisztet és az átszitált tönkölybúza lisztet egy tálban összekeverjük a 4 evőkanál cukorral, a csipetnyi sóval, majd alaposan elmorzsoljuk benne a vajat/margarint és a sertészsírt. Ezek után hozzáadjuk a tojások sárgáját, valamint a tejföllel elkevert élesztőt és a kihűlt thang zhongot. Elkezdjük összegyúrni, ha nem áll össze a tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés tejfölt, hogy egy könnyen gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk.

Az így meggyúrt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, folpackba csomagoljuk és minimum 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak, illetve az élesztőnek legyen ideje kifejteni a hatását.

A darált diót a 150 g cukorral, a citrom reszelt héjával és a 80 g mazsolával összekeverjük és leforrázzuk a 150 ml forró vízzel. Fóliával letakarjuk és állni hagyjuk.

A darált mákot a 150 g cukorral, a citrom reszelt héjával és a 80 g mazsolával összekeverjük és leforrázzuk a 150 ml forró vízzel. Fóliával letakarjuk és állni hagyjuk.

A hűtőből egyenként vesszük elő a tésztákat és kisodorjuk, majd 2-2 megtöltünk diós és mákos töltelékkel. Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket és lekenjük felvert tojással. Hagyjuk rászáradni a tojásos réteget, majd újból lekenjük tojással. Ezt a réteget is hagyjuk megszáradni, majd villával alaposan megszurkálva forró sütőbe téve 180 °C fokon 10 percet sütjük, majd a hőfokot levéve 150 °C fokra még 20-25 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk alaposan kihűlni.