Karfiolos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 20 dkg karfiolrózsa (mirelit)
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • ízlés szerint só
  • fehér bors
  • 2 evőkanál aprított metélőhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • aprított szerecsendió

A tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • kevés só
  • 2 evőkanál tejföl

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit géppel bedagasztjuk, majd hűtőbe tesszük 20 percre.

A tejszínbe beleütjük a tojásokat, és habverővel jól elkeverjük.

A sót, szerecsendiót, és borsot is belevegyítjük, majd a parmezánt, és az apróra vágott zöld fűszereket. A tésztát kinyújtjuk a forma nagyságára mérve, majd kibéleljük vele a piteformát (22 cm), villával megszurkáljuk, és a széleit eligazítjuk, hogy egyforma vastagságú legyen.

A maradék tésztából levélformákat alkotunk, és a széleit díszítjük vele. A végén lekenjük tojássárgájával. 200 fokon 8 perc alatt elősütjük. Ezután a karfiolrózsákat még fagyosan a pitébe rakjuk, és a tejszínes öntettel leöntjük.

Visszatesszük a sütőbe, és 170 fokon 20 perc alatt megsütjük.