Hozzávalók:
A zseléhez:
A krémhez:
A mázhoz:
Továbbá:
Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük. Ketté vágjuk és 2 db tepsi nagyságú lapra nyújtjuk.
A tepsit vízzel kiöblítjük, de a vizet nem töröljük le a tepsiről. A tésztát a tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon.
A két lapot egyenként 200 fokra melegített sütőben 15 percen belül megsütjük. A lapokat hosszában ketté vágjuk, így négy lapunk lesz. A felső lapnak a legszebbiket kiválasszuk, erre kerül a máz.
A tojásfehérjét a cukorral ás a citromlével felverjük elektromos mixerrel. A tésztalapra simítjuk, hagyjuk megszáradni és forró vízbe mártott késsel 12 db 7×7 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tortazselét a vízzel, vagy gyümölcslével, cukorral és a ribizlivel összeforraljuk. Hagyjuk egy picit állni és az alsó lapra tesszük, hagyjuk megdermedni.
A krémhez a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgáját a liszttel, a 6 dkg cukorral, a vaníliás cukrokkal, a tejszínnel és fele tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is hozzá adjuk. Felfőzzük és addig kevergetjük, amíg a lábastól el nem válik.
Tűzről lehúzzuk, majd a tojáshabot apránként hozzá keverjük. Visszatesszük a lángra és kézi habverővel 1 percen belül simára keverjük. A krémet elfelezzük.
A zselés felületre kerül a 2. sima lap, erre tesszük a fele krémet, majd újból a sima lap és a maradék krém.
A mázas négyzet lapocskákkal kirakjuk és a hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
A felső lapok mentén, vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Lajos Mari Házi süteményes könyvéből készítettem. Annyi a változás, hogy nem keményítővel készítettem a krémet. Ribizli zselém nem volt ,e helyett házilag készítettem.
Nagyon finom!
Jó étvágyat hozzá! Bő 60 perc alatt készen van.