Svéd húsgolyók barna mártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 dl habtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi bors (frissen őrölve)
  • 1 csipet szerecsendió
  • 5 dkg vaj (a kisütéshez)

A barna mártáshoz:

  • 100 ml szójaszósz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 2 dl barnamártás alap
  • só ízlés szerint (ha szükséges)

Elkészítése:

A zsemlemorzsát összekeverjük a darált hússal, a lereszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával + 1 dl tejszínnel, a tojással, a mustárral, sóval és borssal, szerecsendió reszelékkel, majd összedolgozzuk.

Ezután nedves kézzel húsgolyókat formálunk belőle.

Forró vajon pirosra sütjük. Barnamártással kínáljuk és főtt vajas törtburgonyával. Snidlinggel díszítjük, de meg is szórhatjuk vele.

A barna mártáshoz:

Összekeverjük a sűrítőporral (barnamártás-por) a szójaszószt és a tejet egy habverővel, majd a kisütött húsgolyók szaftjához öntjük és állandó kevergetés mellett, amikor besűrűsödni készül, hozzáöntjük a tejszínt is.

Ha kell, még sózzunk utána. Ezután már ne főzzük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.