Somlói revolúció (országtorta 2014.)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Dió grillázs hozzávalói:

  • 20 dkg dió
  • 2-3 ek kristálycukor

Grillázs tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

  • 6 db tojásfehérje (145 g)
  • 4 db tojássárgája (60 g)
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg liszt
  • 8 dkg dió grillázs (ledarálva)
  • 3 dkg dió (apróra vágva)

Étcsokoládés mousse hozzávalói:

  • 17 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 3 tojássárgája (kb. 50 g)
  • 50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 g zselatin (por)
  • 3,5 dl habtejszín (30%-os)

Narancszselé hozzávalói:

  • 2 dl frissen facsart narancslé (v. 100%-os narancslé)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 10 g zselatin (por)

Fehér csokoládés mousse hozzávalói:

  • 17 dkg fehér csokoládé
  • 3 db tojássárgája (50-55 g)
  • 1 ek porcukor
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
  • 5 g zselatin (por)

Csokoládé ganache hozzávalói:

  • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 1 dl habtejszín

Elkészítése:

A grillázs elkészítése:

A grillázshoz 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 ek kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.

A tészta készítése:

A tésztához a ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra.

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a masszához.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.

Helyezzük be előmelegített, gőzös sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre. (én a sütő aljába tettem egy kisebb edénybe vizet, majd légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.

Az étcsokoládés mousse elkészítése:

Az étcsokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a rummal (v. rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt  verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A narancszselé elkészítése:

A frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.

Ezután adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.

A fehér csokoládés mousse elkészítése:

A fehér csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A csokoládé ganache készítése:

A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le és állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd keverjük simára. Egy sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Ezután tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint szórjuk körbe a maradék darált dió grillázzsal. Tetejét díszítsük fehér csokoládé korongokra helyezett dióval. (A fehér csokoládét felolvasztottam, majd sütőpapírra kisebb korongokat formáztam. Ezután betettem a fagyasztóba, hogy teljesen megdermedjen. Díszítés előtt kivettem, majd ráhelyeztem a diót, és olvasztott étcsokoládéval megcsorgattam)

Az elkészült tortát éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd felszeletelés után hagyjuk kb. 30 percig szobahőmérsékleten. (én azért hagytam tálalás előtt szobahőmérsékleten állni a tortát, mert így a csokoládés rétegek könnyű habosak lettek)

Tálalás előtt helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd úgy kínáljuk.