Citromos-zöldborsós medvehagyma krémleves polentával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 30 dkg zöldborsó
  • 15 dkg krumpli
  • 1 citrom leve
  • őrölt fehér bors
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 tk liszt
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 ek olívaolaj

Polenta hozzávalói:

  • 7 dkg kukoricadara
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg sajt
  • őrölt fehér bors
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítése:

Az olajon kezdjük el párolni a zöldborsót, és pár perc után először adjuk hozzá az összevágott krumpli, majd az apróra vágott medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a citromlevet, majd pár perc után öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután addig főzzük még a borsó, és a krumpli teljesen megpuhul.

Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tűzről a levest, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután kevergetve főzzük még pár percig, majd fedjük le az edényt, és zárjuk el a gázt.

A polentához a vizet tegyük fel forrni egy evőkanál kukoricadarával. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék kukoricadarát is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szép lassan kevergetve addig főzzük még besűrűsödik.

Ekkor keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd 1-2 percig kevergetve főzzük addig, még elválik az edény falától.

Egy tálcát vékonyan kenjünk meg olajjal, majd öntsük rá a sűrűre főzött kukoricadarát. Ezután simítsuk el egy spatulával ízlés szerinti vastagságúra, majd hűtsük ki teljesen.

Amikor teljesen kihűlt vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy teflon serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd a felkockázott polentát addig süssük hogy szép színt kapjon.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk bele a sült polentából és úgy kínáljuk.