Orosz húsgombócok mustár mártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 4 darab csemegeuborka, lereszelve
  • 3 ek morzsa
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • fél csokor petrezselyem
  • 4 ek olaj

A mártáshoz.

  • 1 ek liszt
  • 4 dl húsalaplé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek mustár
  • 2 dl krémtejszín
  • 2 ek citromlé

A körethez:

  • 40 dkg széles metélt

Elkészítése:

A húst összekeverjük az uborkával, a morzsával, a tojással, a sóval, a borssal, a petrezselyemmel és a lereszelt hagymákkal, majd egy jó állagú masszává dolgozzuk.

Vizes kézzel 3-4 cm-es gombócokat formázunk belőle, majd forró olajban átsütjük.

Kivesszük a serpenyőből, majd a visszamaradt zsiradékot megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az alaplét és a bort, majd visszatesszük a gombócokat és 25 percig, lassú tűzön, időnként megrázogatva puhára pároljuk.

A mustárt a főzőtejszínnel simára dolgozzuk, majd a gombócok levét besűrítjük vele. A végén néhány csepp citromlével ízesítjük.

A köret elkészítése:

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A gombócokat a tésztával és a mártással tálaljuk.