Rozsos-tejes zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3,6 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 tk szezámmag

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A liszteket egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a margarint.

Alaposan kidagasztjuk. Ha ragadna a tészta, még adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi lisztet. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. Majd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk úgy, hogy a tenyerünkbe fektetünk egy darab tésztát, majd a szélétől a közepébe nyomkodjuk a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egy kevés helyet hagyva közöttük. Letakarva, meleg helyen további 25-30 percet kelesztjük. Lespricceljük vízzel, megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.