Póréhagymás táska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1 közepes újhagyma (fehér gumója)
  • 1 közepes póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 csapott ek finomliszt
  • 1 ek tejföl
  • 5 dkg trappista sajt (reszelve)
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csipet fehérbors

A tésztához:

  • 40 dkg leveles tészta (mélyhűtött)
  • 1 db tojás (kenéshez)

Elkészítése:

Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony csíkokra szeleteljük.

A vajat és az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és az újhagymát, a fokhagymát meg a póréhagymát megfuttatjuk benne. A lisztet rászórjuk, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd a tejfölt belekeverjük.

A póréhagymás keveréket a serpenyőből tálba töltjük, a sajttal és a kakukkfűvel ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd kihűtjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy sütőlemezre szilikonos lapot vagy zsírpapírt teszünk.

Közben a leveles vajas tésztát hagyjuk kiolvadni, majd akkora lappá nyújtjuk, hogy 24 kört szúrhassunk ki belőle. 12 körre 2-2 púpozott evőkanál tölteléket halmozunk úgy, hogy a szélükön egy keskeny peremet üresen hagyunk.

A tészták üres széleit tojással megkenjük, és a másik 12 korongot a töltelékre borítjuk. A szélüket villával összenyomjuk. A tészták tetejét a megmaradt tojással megkenjük, és megszórjuk kevés reszelt sajttal is.

A táskákat a sütőlemezre rakjuk, és a sütő középső részébe tesszük, és kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.

Tipp:

Sokféle recepttel kísérletezek, ezt a finomságot véletlen fedeztem fel az egyik gasztro magazinban. Ez a hagymás, fokhagymás-sajtos töltelékkel sütött leveles tészta melegen és hidegen egyaránt finom. Könnyű vacsorának is megteszi.