Képviselőfánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 18 dkg zsír
  • 20 ek víz
  • 20 dkg liszt
  • 8 tojás

Krémhez:

  • 1,5 l tej
  • 8 tojás
  • 4 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint kristálycukor
  • 16 ek liszt
  • 2 dl habtejszín

Tetejére:

  • 5 dkg étcsoki
  • kevés olaj

Elkészítése:

A tésztához a vizet a zsírral felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet és pár percig állandó keverés mellett összefőzzük. A tűzről levéve egyenként adjuk hozzá a tojásokat és mindegyiket jól elkeverjük.

Habzsákba töltjük a masszát és sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat nyomunk a masszából. Megfröcsköljük egy kevés vízzel és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. A sütőt nem szabad nyitogatni, mert akkor nem jön fel a tészta.

A tojás sárgákat, a vaníliás cukorral, a liszttel és fél liter tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ekkor adjuk hozzá a tetszőleges mennyiségű kristálycukrot.

A tojások fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá verjük és a még forró krémhez keverjük.

A fánkok tetejét levágjuk és betöltjük a krémmel. Amikor kihűlt, felvert tejszínhabot nyomunk rá. Erre kerül a kalapja, amit porcukorral és olvasztott csokival díszítjük.

A csokihoz egy edényben vizet forralunk, ennek a tetejére állítunk egy fém keverőedényt, beletördeljük a csokit, felolvasztjuk és kevés olajat adunk hozzá.