Sajtos-túrós ropogós

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 tk só
  • 1 jó nagy ek tejföl
  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg puha margarin
  • 1 felvert tojás lekenni
  • 10 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:

A túrót egy tálba öntjük, jól áttörjük (erre egy krumpli törőt használtam). Megszórjuk a sóval, elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a réteslisztet. Ezután elmorzsoljuk benne a margarint és jól összedolgozzuk.

Folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe rakjuk. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

Körbevágjuk, hogy szép szabályos legyen. Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk reszelt sajttal, tenyerünkkel picit a tésztába nyomjuk.

Egy éles késsel vagy derelye metszővel 1 cm széles és 20 cm hosszú rudakra vágjuk. Az előkészített tepsikbe fektetjük, egymáshoz lehet közelebb, mert inkább megemelkednek, mint oldalra terülnek.

180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.

Tipp:

Szilveszterre készült ez az egyszerű, sajtos ropogós készült, ami belül puha, omlós a túrónak köszönhetően.

Ez nem egy nagy adag, érdemes rögtön duplázni, mert pillanatok alatt elfogy.

Természetesen vághatjuk rövidebbre, most ez a hosszabb változat volt szimpatikus :-)