Kakaós csiga új technikával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 2-3 ek olaj
  • 2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót.

Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

Megkenjük vékonyan olajjal. Megszórjuk a cukros kakaóval. A téglalap keskenyebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

Egy vékony varró cérnával a tekercs alá nyúlunk, majd másfél ujjnyi széles szeleteket vágunk le úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk a tekercsre. A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb.

Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Lassan már hagyomány, hogy a hétvégét egy finom péksüteménnyel kezdjük. A család nem panaszkodik, én pedig imádom készíteni és természetesen elfogyasztani is. Most épp kakaós csiga sült, ami nem épp egy különleges kelt tészta, de most egy új technikát próbáltam ki, ami annyira jól működött, hogy mindenkinek jó szívvel ajánlom és biztos vagyok benne, hogy legközelebb is csak így fogom készíteni. Ezzel a módszerrel csodaszép, egyforma csigákat kapunk.