Almás karamellás torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Karamell:

  • 200 g kristálycukor
  • 75 g vaj
  • 125 ml habtejszín

Tészta:

  • 160 g háztartási keksz
  • 80 g vaj

Almás töltelék:

  • 400 g alma (kockára vágva)
  • 300 ml víz
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag fahéjas cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Krémsajtos töltelék:

  • 200 g krémsajt
  • 250 ml habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 100 ml víz
  • 20 g zselatinpor
  • dió

Elkészítése:

A karamellszósz: a cukrot felolvasztjuk és hozzákeverjük a vajat. Állandó keverés mellett felolvasztjuk és hozzáadjuk a habtejszínt. Felforraljuk és hagyjuk alaposan kihűlni.

A tészta: a háztartási kekszet jó alaposan összetörjük, majd a felolvasztott vajjal összedolgozzuk. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk fóliával és a kekszes masszát alaposan lenyomkodjuk a forma aljára. Leöntjük a karamellszósz 2/3-ával és hűtőbe rakjuk.

Az almatöltelék: a megtisztított és kockákra vágott almát a 3 dl vízben megfőzzük a citromlével és a cukrokkal együtt. A pudingport kevés vízben simára keverjük, majd ráöntjük az almára és folytonos keverés mellett kb 1 percig főzzük, hogy sűrű legyen. Még forrón ráöntjük a kekszes alapra és hagyjuk alaposan kihűlni.

A krémsajtos töltelék: a habtejszínt felverjük a cukorral és hozzákeverjük a krémsajtot. A 100 ml fmeleg, de nem forralt vízben feloldott zselatint összekeverjük a krémsajttal és az almatöltelékre öntjük.

Legalább 5 órán át hűtjük. A torta tetejét megszórjuk apróra vágott dióval és lecsorgatjuk a maradék karamellszósszal.

Tipp:

Elkészíthető karamell helyett csokiöntettel, amit 100 g csokoládépasztillából és 1 ek olajból készítünk vízgőz felett.