Pandúrgulyás / betyárleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg sertésvelő
  • 1 kg sertéslapocka
  • 3 db vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • só, őrölt bors
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2-3 babérlevél
  • kis csokor kapor
  • 2 kiskanál mustár
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál finomliszt a habaráshoz
  • 2 tojás, liszt a galuskához
  • igény szerint csípős paprika
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2×2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára, vagy kockákra vágjuk.

A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik.

Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a babért, majd ha felforrt, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Almaecetet, és mustárt adunk hozzá, és az apróra vágott paradicsomot, kicsivel később a kockázott zöldpaprikát.

Beletehetjük az őrölt paprikát, a borsot, és a zúzott fokhagymát is, valamint a borsót, és a zöldbabot. Kóstoljuk! A hús, és a répa állapotát mérjük fel! Utána ízesíthetjük!

Ha úgy érezzük majdnem kész, a felszeletelt gomba, és a kisebb darabokra vágott velő is belekerül, és a forró lével elkevert tejszínhez lisztet hozzáadva, majd azt csomómentesre eldolgozva behabarjuk a ragulevest.

A végén hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, esetleg friss petrezselyem zöldet is. A tojásból, lisztből, kevés sóval lazára kavart galuskát, beleszaggatjuk. Mindezekkel ismét felforralva, a levesünk kész.

Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, valamint csípős zöld paprikát.