Francia diós krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Mézes laphoz:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek méz
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Diós piskótához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 15 dkg rétesliszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 15 dkg dió (darált)

Krémhez:

  • 3 tojás sárgája
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 dkg kristály cukor
  • 7 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 190 fokra.

A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrok. Kétfelé veszem és egymás után 2 lapot sütök egy 30*38 cm-es tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt.

Francia diós krémes 001

A diós piskótához a tojás sárgájákat habosra keverem 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a dióval. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verem, és óvatosan belekeverem a diós masszát, majd a sütőporral elkevert lisztet.

Francia diós krémes 004

Sütőpapírral kibélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttem) öntöm a masszát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm a piskótát. Tűpróbát végezzünk!

A krémhez a tojás sárgájákat a 10 dkg kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverem, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzöm.

A margarint kikeverem a 12 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozom a kettőt.

Francia diós krémes 010

Az egyik mézes lapot tálcára teszem, a krém felét rákenem, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül.

Végül a második mézes lappal befedem. A tetejét porcukorral szórom meg.

Francia diós krémes 015

Tipp:

Érdemes előző nap elkészíteni, mert másnap szebben lehet szeletelni.

Ebből a mennyiségből a szeletek nagyságától függően kb. 80 szelet sütemény lesz.