Toltott csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 db csirke (2 kg)
  • 200 g kolbász
  • 300 g darált marhahús
  • 200 g vaddisznóhús
  • 150 g bacon (feldarabolt)
  • 2 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál petrezselyem (friss vagy szárított)
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 dl fehérbor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 kg burgonya (köretnek)
  • fekete bors ízlés szerint

Elkészítése:

Megmossuk a csirkét, megtisztítjuk a tollaktól, egészben, anélkül, hogy megvágnánk, kivesszük a mellcsontot, a hátcsontot, és ha sikerül, a combok felső csontjait is. A csirkének a mellkasa és hús közé tesszük az ujjainkat, és ott csúsztatva levesszük az egész húsát.

A csontot a késsel rásegítve elválasztjuk a hústól, ahol szükséges, a csontról levágjuk. Ugyanígy járunk el a hátcsontnál is, ha szükséges, kettétörjük a csontot, úgy könnyeben leválasztható a hús.

A kolbászt meghámozzuk, szétmorzsoljuk, és beletesszük egy nagyobb méretű tálba, hozzáadjuk a többi húst, a tojásokat, a fűszereket, a kukoricalisztet, és jól összedolgozzuk. Belenyomkodjuk a csirkébe gombócokat formálva, így könnyebben megy a töltés, összevarrjuk a bőrét, és tepsibe rakjuk. Megkenjük olajjal.

Feldaraboljuk a burgonyát kockákra, és a csirke köré tesszük. Megszórjuk a megmaradt olajjal, a fehér borral meglocsoljuk és alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 230 fokon másfél óráig sütjük. Hogy piros legyen, levesszük az alufóliát, és még 10 percig sütjük.

Tipp:

Sajtot és zsemlemorzsát is tehetünk bele, ha nem fontos, hogy tej- és lisztmentes legyen.