Makizushi (巻き) sushi, szusi

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1/2 kígyóuborka, csíkokra vágva
  • 1/4 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
  • 2 tojásból készült omlett felcsíkozva
  • 250 g. sushirizs (rövidszemű)
  • 4 db. nori lap (préselt algalap)
  • 1 kávéskanál rizsecet (helyettesíthető almaecettel)
  • kevés só

A tálaláshoz:

  • wasabi (csípős japán zöld torma), pácolt gyömbér, szójaszósz, esetleg japán káposztasaláta

Elkészítése:

A rizst megfőzzük, majd lecsorgatjuk. Mikor kicsit meghűlt, összekeverjük kevés sóval, és rizsecettel. A sushirizsnek enyhén ragacsosnak kell maradnia.

Míg a rizs fő, felcsíkozzuk az uborkát, a paprikát, és a közben megsütött omlettet is.

A bambuszgyékényre tesszük a nori lapot, a fényes oldalával lefelé, majd vizes kézzel, egyenletesen elosztjuk rajta a rizst vékonyan, úgy, hogy a felső részén az algalapból 2 cm. kimaradjon.

A rizs alsó 1/3 részére tesszük a töltelékként szolgáló felcsíkozott zöldségeket, majd a bambuszgyékény segítségével, az algalapot felhajtjuk, de a kimaradt részt, előtte vizes kézzel átsimítjuk.

Így, amikor felhajtottuk, összeragad, és megakadályozza, hogy szétessen a sushitekercsünk. Kicsit pihentetjük, majd nagyon éles késsel feldaraboljuk, 2 cm. széles darabokra.

Tálaláskor szójaszószt, wasabit, és pácolt gyömbért teszünk mellé, de készíthetünk hozzá, érlelt káposztát is.

Tipp:

A szusi megosztó étel. Lehet imádni, és nagyon nem szeretni.
Elkészítése nem nehéz, kis gyakorlattal, rendkívül látványos szusikészítést tarthatunk barátainknak. A hozzávalók beszerezhetők ázsiai boltokban, de akár készletben is kaphatók időnként egyes áruházláncokban.
Bővebb információt találtok blogomban.