Diós holdas sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*36 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 20 dkg margarin (olvasztott)
  • csipet só
  • 2 mk szódabikarbóna
  • 2 mk sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • annyi tej, hogy egy kissé sűrű, de folyós tésztát kapjunk

Tetejére:

  • 25 dkg cukor
  • 28 dkg darát dió
  • 4 tojás fehérje
  • 3 ek víz
  • a tészta lekenéséhez sárgabaracklekvár

Elkészítése: Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy fakanállal jól összekeverjük, majd beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Elsimítjuk egyenletesen a tésztát (én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy egyenletesen barnuljon meg és nehogy megégjen). Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 40 percig sütjük, majd kihűtjük.

A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, majd beletesszük a darált diót, a cukrot és a vizet és az egészet jól összekeverjük.

A kihűlt tésztát megkenjük a lekvárral, majd egyenletesen rákenjük a diós masszát és megint visszatesszük a sütőbe sülni (ha van rá lehetőségünk, akkor a sütőnek csak a felső sütési programját használjuk, mert most csak a tetején a habot kell megsütni) 180 fokra kb 20 percre

Ha megsült a diós hab a tetején, langyosra hűtjük és pogácsaszaggatóval holdakat szaggatunk. A tetejét tálalás előtt porcukorral szórjuk.

Jó étvágyat kívánok! :)