Töltött oldalas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szép,vastag oldalas

Fűszerezéshez:

  • oldalas fűszerkeverék

Töltelékhez:

  • 4 zsemle
  • 3 tojás
  • 15 dkg vargánya gomba
  • 1 kisebb fej vöröshagyma reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 3 lapka sajt kisebb darabokra vágva
  • petrezselyem zöldje aprítva

Elkészítése:

Az oldalast középen ketté nyitottam, majd oldalas fűszerrel jól bedörzsöltem mind két oldalát és a belsejét is. Jó fél óráig hagytam állni, hogy a fűszer íze jól átjárja.

A zsemléket vízbe beáztattam, kifacsartam és a töltelék többi hozzávalóival összekevertem. Ezt a masszát tettem a szétnyitott oldalasba. Fehér cérnával összevarrtam.

Egy tepsit olajjal kikentem, a töltött oldalast beletettem és 2,5 dl vizet öntöttem a tepsibe. Alufóliával betakartam és 220 fokon 90 percet sütöttem, mivel nagyon vastag volt az oldalas. A fóliát levettem, a pecsenyelével öntöztem. A hőfokot 180 fokra vettem vissza és kb még 30 percig sütöttem.

Kihűtve, bordánként szeletelve tálaltam. Tepsiben sült burgonyával, házi savanyúsággal fogyasztottuk. Előző nap is elkészíthető.
Jó étvágyat hozzá!