Hozzávalók:
Elkészítése:
A burgonyát lereszeljük, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk. Kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd összekeverjük a lereszelt hagymával, a liszttel, a lazán felvert tojással, az őrölt borssal és kevés petrezselyemzölddel és apróra vágott snidlinggel (a zöldfűszerek akár el is hagyhatóak).
Serpenyőben forrósítsunk fel az olajat és ha elég forró, kanállal tegyünk a masszából bele (érdemes egy kevéssel kipróbálni az olajat, mielőtt nekikezdenénk).
A kanállal lapítsuk el a palacsintákat sütés közben, hogy ne legyenek túl vastagok. Mindkét oldalán aranybarnára sütjük, majd papírtörlővel vagy szalvétával borított tányérra szedjük.
Egyszerre ne tegyünk túl sokat a serpenyőbe, mert kihűlt olajban nehezebben tudjuk megsütni palacsintáinkat.
Leginkább almaszósszal fogyasztják, de nagyon finom tejföllel, sajttal, joghurttal, lekvárral is. A lereszelt krumpli is keverhető sárgarépával, cukkinivel és más zöldséggel is.
A latkesz egy palacsinta jellegű Zsidó étel. Legjobban a tócsnira hasonlít. Mivel az olaj nagy szerepet játszik Hanuka ünnepén, ilyenkor sok olajban sült étel kerül az asztalra, köztük a krumplis, vagy almás palacsinta, és a fánk is.