Joghurtos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók kb 16 fánkhoz:

  • 1 dl tej
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 2 dk élesztő
  • 2 ek cukor
  • 25 dk liszt
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A joghurtot kelesztőtálba tesszük. A tejet forráspontig melegítjük és hozzáöntjük a joghurthoz. Beletesszük a cukrot, jól összekeverjük és végül belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután a tál tetejét lefedjük és 5 percig pihentetjük, majd hozzáöntjük a csipet sóval és a szódabikarbónával összekevert lisztet.

Keverőlapáttal jól összekeverjük, tetejét liszttel megszórjuk, majd a tál tetejét lefedve, egy órán át meleg helyen kelesztjük.

Kelesztés után, lisztezett felületre borítjuk, majd a tetejét is jól megszórjuk liszttel és tenyérrel ujjnyi vastagra lapogatjuk (kelesztés után elég lágy lesz a tészta, ezért bőven alá kell lisztezni hogy ne ragadjon le). Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd óvatosan belehelyezzük a fánkokat (egyszerre legfeljebb 3-4 darabotot, mert sütés közben nőni fognak). Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd lecsepegtetjük és papírtörlőre szedjük.

Még melegen porcukorral megszórjuk és ízlés szerinti lekvárral tálaljuk.