Non plus ultra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojáss árgája

Tojáshabhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 mk citromlé

Összeragasztáshoz:

  • 2-3 ek lekvár

Elkészítése:

A liszthez adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

A gombóccá gyúrt tésztát csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább fél órára hogy kellően lehűljön.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Ezután egy kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Végül kanalazzuk a tésztakorongok tetejére a habot.

A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a porcukrot, majd kézi habverővel kezdjük el habosra keverni. Amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá a citromlevet, majd addig keverjük, még egy sűrű, de nem túl kemény habot kapunk. (ezt a habot mindenképpen kézi habverővel keverjük ki, mert csak akkor lesz ilyen szép a sütemény tetején)

A tepsiben lévő tésztakorongok tetejére kanalazzunk kis halmokat a habból.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a korongokat.

Az egyik tésztakorongra tegyünk egy mokkáskanál lekvárt, majd egy másik tésztakorongot helyezzünk rá, és óvatosan nyomjuk össze vigyázva hogy a lekvár ne folyjon ki.

Az elkészült aprósüteményt száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.