Kukorica tarkedli áfonyás-mazsolás szósszal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tarkedlihez:

  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • csipet só

Áfonyás-mazsolás szószhoz:

  • 10 dkg vörös áfonya
  • 10 dkg mazsola
  • 2-3 ek méz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dl vörösbor
  • őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 1 tk kukoricakeményítő
  • 0,5 dl víz

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba belemérjük a kétféle lisztet, a sót, majd összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a villával kissé felvert tojásokat. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, 15-20 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd kanállal kis halmokat kanalazunk bele a tésztából (akinek van tarkedlisütője vagy tükörtojássütője az abban is megsütheti). Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.

Egy serpenyőbe beletesszük az áfonyát és a mazsolát, majd felöntjük a borral, és ízlés szerint ízesítjük. Ezután kiforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve, kb 5 percig főzzük (ha szükséges még utánaízesítjük).

A kukoricakeményítőt simára keverjük a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntjük. Kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük.

Tálaláskor a fánkokat ízlés szerint porcukorral megszórjuk, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazzuk.