Hozzávalók:
Tarkedlihez:
Áfonyás-mazsolás szószhoz:
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba belemérjük a kétféle lisztet, a sót, majd összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a villával kissé felvert tojásokat. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, 15-20 percig kelesztjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd kanállal kis halmokat kanalazunk bele a tésztából (akinek van tarkedlisütője vagy tükörtojássütője az abban is megsütheti). Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.
Egy serpenyőbe beletesszük az áfonyát és a mazsolát, majd felöntjük a borral, és ízlés szerint ízesítjük. Ezután kiforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve, kb 5 percig főzzük (ha szükséges még utánaízesítjük).
A kukoricakeményítőt simára keverjük a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntjük. Kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük.
Tálaláskor a fánkokat ízlés szerint porcukorral megszórjuk, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazzuk.