Piaci lángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dl víz
  • 3 édesítőszer (tabletta)
  • 2 kávéskanál só
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A langyos vízben feloljuk az édesítőt, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt, majd jól összegyúrjuk és dagasztjuk. Jó lágynak kell lenni a tésztának. Letakarva, duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából olajos kézzel darabokat veszünk ki és lángosokat formázunk belőle (könnyebb, ha a tésztát olajos kézzel 2 cm vastagra lapogatjuk, vizes pohárral kiszaggatjuk, majd olajos kézzel lángos formára kihúzzuk).

Meleg, de nem forró olajban kisütjük a lángosokat.

Ízlés szerint tejföllel, fokhagymával és reszelt sajttal tálaljuk, vagy attól függ, ki mivel szereti.