Salátaleves / csalánleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 2 fej saláta, vagy egy jó csokor csalán leforrázva
  • 5 gerezd fokhagyma átnyomva
  • 1 kávéskanál cukor
  • kevés fehérbor
  • kevés liszt
  • kevés olívalolaj
  • kevés só
  • 200 g főzőtejszín

Elkészítése:

A salátát apró darabokra tépkedjük, besózzuk. Ha csalánból készítjük a levest, akkor előtte a csalánt leforrázzuk.

A fokhagymát nem túl forró olajban megpároljuk, majd kevés lisztet szórunk rá. Mikor a liszt aranybarna, felengedjük a borral, és vizet töltünk rá. A cukrot is hozzátesszük.

Hozzáadjuk a salátát (csalánt), felforraljuk, majd a léből kicsit kivéve, összekeverjük a főzőtejszínnel, majd visszaöntjük levesünkre.

Tipp:

Ha csalánból készítjük a levest, a forrázás elveszi a csípősséget, és egy rendkívül különleges, pikáns levest kapunk. Bátraké a szerencse!