Sajtos pogácsa 2in1

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg sima liszt
  • 50 dkg margarin
  • 300 g 20%-os tejföl
  • 100 g élesztő
  • 1 ek só
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • langyos tej a dagasztáshoz
  • 1 kk cukor
  • 40 dkg reszelt (keményebb) sajt
  • magvak, ízlés szerint bármilyen

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót, majd a margarinnal elmorzsoljuk, összedolgozzuk. Az élesztőt kevés, langyos tejben, pici cukorral
felfuttatjuk és hozzáöntjük a liszthez, beletesszük a tejfölt, a 2 tojást és kidagasztjuk, ha sűrű, tejjel lazítjuk.

A tésztagombócot 45-50 perc pihentetés/kelesztés után kb 2-3 centi vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk vagy
csíkozzuk, kerekre kiszaggatjuk.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és igény szerint megsózzuk, majd sütőpapírral bélelt lemezre téve 180
fokon szép aranybarnára sütjük, a sülési idő kb 20 perc.

A szaggatásból megmaradt csücsköket újra össze kell gyúrni és abból lesz a 2. képen látható sajtos lepény.