Birsalmás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy sertészsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 3-4 birsalma
  • 25 dkg ricotta
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl habtejszín
  • reszelt citromhéj

Elkészítése:

A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül. A birsalmát pucoljunk meg, majd távolítsuk el a magházat és daraboljuk fel. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és vaníliás cukorral ízesített vízben főzzük puhára (vigyázzunk nehogy sokáig főzzük, mert szétmállik). A puhára főtt birsalmát ezután hűtsük ki egészen, majd szedjük ki a levéből és alaposan csepegtessük le.

A tésztához a lisztet keverjük a csipet sóval, a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Lisztezett felületen, vagy folpackon nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük be a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.

Egy tálba tegyük bele a ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!!!!!), a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport, majd alaposan keverjük össze.

A piteformában lévő tésztán osszuk el egyenletesen a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan öntsük rá a ricottás-tejszínes keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem). A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét. Ezután szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.